Babka ile ilgili yazıları okuduğumdan bu yana yapmak aklımdaydı. İyi ki de yapmışım öyle güzel ve lezzetli oldu ki. Ekmek niyetine yiyemedik doğal olarak daha çok kek gibi çayın yanında ve kahvaltıda tükettik. Özellikle kakao, tarçın, portakal kabuğunun tadı baskındı ve çok güzeldi.
Babka, Paskalya ekmeği olarak ve özellikle Doğu Avrupalıların, Polonyalıların ve Amerika'ya göç etmiş Yahudi kökenli Polonyalıların ekmeği olarak biliniyor.
Biraz araştırınca Babka'nın aynı zamanda yaşlı kadın anlamına gelen "baba"nın küçültme ekiyle söyleniş şekli olduğunu ve Amerika'da her zaman pastanelerde bulunduğunu öğrendim. Bence de bu güzel ekmeği yemek için belli bir zamanı beklememek gerekir.
Hamuru ben ekmek makinemin "hamur" programında yoğurdum. Akşam yemeğini hazırlarken hamur mayalandı, yemekten sonra da içini hazırlayıp ekmeği pişirdim. Kocaman bir ekmek oldu, tahminimden çok kabardı. Eğer çikolata tadı isterseniz iç malzemeye rendelenmiş çikolata da ekleyebilirsiniz.
Babka için birçok tarif vardı. Martha Stewart'ın sitesinde ve all recipes'de tarifler var ama ben Binnur'un tarifini tercih ettim. Bu tarifte Babka'da yoğun olarak bulunan tereyağ yerine elma püresi kullanılıyor. Hamuru hazırlamadan önce daha önce kullandığım için elma püresini hazırlayıp soğuttum böylece elimin altında hazır elma püresi de oldu.
Malzemeler
1/2 kap süt
1/3 kap su
2 yumurta (hafif çırpılmış)
1/2 kap elma haşlaması
1/2 kap şeker
Yarım çay kaşığı tuz
4 kap un
2,5 çay kaşığı instant maya
İç malzeme
1/4 kap kakao
1/2 kap şeker
1 kaşık tereyağı
1/3 kap ceviz (dövülmüş)
Dış malzeme
3/4 kap şeker
1 yemek kaşığı tarçın
- Ekmek makinesinin haznesine süt, su, hafif çırpılmış yumurtaları, şeker, elma haşlamasını ve tuzu ekledim.
- Sıvı malzemelerin üzerine un ve mayayı ekleyip makineye koydum, makinenin "hamur" programını seçtim. Hamur 1,5 saat sonunda hazır oldu.
- Hamuru unlanmış zemine alıp biraz unla tekrar yoğurdum ve oval olacak şekilde merdane ile açtım.
- Hamurun üzerine kakaolu karışımı yaydım ve bir kenardan başlayarak sıkıca sararak rulo yaptım.
- Ruloyu bükerek hafif yağlanmış ekmek kalıbına yerleştirdim. Üzerini çok az yağladım.
- Hamurun üzerine dış malzemeyi yayarak 170 dereceye ısıtılmış fırında pişirdim.
18 yorum:
ooo harika bisi bu ben bayilirim boyle tadlara arnavutlukta bu tarz seyler pek yapilkiyor cok severiz ellerine sagik
cevizli olan herşey güzel hele böyle ekmek tarzı olanlarda nefis oluyor kakaoyla buluşmasını hep kekte deneriz.
böylede denenmeli demek ki..
teşekkürler,ellerinize sağlık.
Enteresan bir yiyecek değil mi? Aslında bizim çöreklere ne kadar benziyor. Bu yiyecekler böyle seyahat ediyorlar işte...
bir kaç gün sonra yani makinem gelince sanırım ilk deneyeceğim tarifi buldum:))
pınarcım harikasın çok lezetli bir ekmek olmuş.ellerine salık sevgiler
harika bir lezzet oldugunu cok iyi biliyorum cunku benimde sayfamda var birtane buna benzer bir tarif
size ayfiet olun....
www.yenitadlar.blogcu.com
ninocum, teşekkür ederim.
Zeynep, mutlaka denemelisin, çok lezzetli.
Tijencim haklısın, dünya küçük.
Ezgicim makinen şimdiden hayırlı olsun, çok güzel ekmekler pişireceğine eminim.
Sevgili yenitadlar, sayfanızı ziyaret ettim, ellerinize sağlık.
Sevgilerimle.
sayfanızı yeni keşfettim gerçekten güzel ve kolay tarifler var. özellikle babka dikkatimi çekti. elinize sağlık. en kısa zamanda ben de tarifinizi deneyeceğim.
sevgiler,
esra
Tek kelimeyle bayıldım, ellerinize sağlık.
Yelda
kakao, ceviz, tarçın...Eminim muhteşem olmuştur. Diğer tariflerinizde çok güzel.
Kolay gelsin, Arda.
pınarcım artık bunu bize deyapmaz farz oldu şekerim.izmir'de mi olur, ankara'da mı olur bilmem ama benim bu ekmekten yemem lazım:)))eline sağlık.seni çok öpüyorum.
Esra teşekkür ederim, şimdiden ellerine sağlık.
Yelda teşekkür ederim.
Arda muhteşem üçlü değil mi?
Esincim istediğin ekmek olsun, hemen yaparım. İstersen yapar kargoya veririm ;)Öpüyorum. Kendine iyi bak.
Ekmeğiniz harika görünüyor ellerinize sağlık...
Canim,
icinde bu kakao ve ceviz ikilisi varsa zaten süper bir lezzet olmustur, bundan eminim. Babka cok meshur bir mayali hamur, söhretini bende duymustum ve biliyorum. Senin eserin de cok güzel kabarmis ve sonucu harika bir sekilde karsimizda duruyor, ellerine saglik diyorum.
Selamlar ve öptüm..
Ellerine saglik, ne kadar guzel bir ekmek olmus, mis gibi de kokmustur simdi.
Sevgiler
Pınarcığım, çörek gibi kakaolu olması enteresan. çook lezzetli görünüyor.
vallahi aklıma girdi haftasonu bapka olacak bizim evde sanırım :)
ellerine sağlık hayatım.
sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com
Gönül teşekkür ederim.
Kevsercim güzel yorumun için teşekkür ederim, ben de seni öpüyorum.
Aybike teşekkürler, pişerken de sonrasında da harika kokuyor.
Zerrincim mutlaka denemelisin, seveceğine eminim çünkü hem lezzetli hem tatlı hem de ekmek :)
Sevgilerimle...
Cok lezzetli görünüyor,ellerinize saglik.Sevgiler.
pınarım harika olmuş ellerine sağlık...sevgilerimle öpüyorum..ekmeğinden bir dilim alıp kaçıyorum...
Yorum Gönder