19 Şubat 2021 Cuma

Balkabağı Sinkonta (Zingata)


Muhteşem bir balkabağı yemeği ile geldim. İzmir'de Ege yemekleri ile büyümenin güzelliği bol sebzeye damağın alışkın olması ve tereddütsüz sebzeleri her şekilde tüketebilmektir.

Sinkonta (Zingata) aslında bir Girit yemeği, kabak ve havuçla da yapılabiliyor. 

Biz balkabağını tatlı hariç her şekilde tükettiğimiz için Sinkonta da sevdiğimiz balkabağı yemeklerinden birisi. Balkabağı konusunda ön yargınız yoksa bu yemeği deneyin, ön yargınız varsa mutlaka deneyin :))

Kuru acı biberi, acı sevmiyorsanız koymayabilirsiniz ama balkabağı yemekleri tatlı-acı, baharatlı güzel oluyor.

Kuru soğanı da kırmızı tercih ediyorum ama hiç fark etmez normal yemeklik soğan kullanılabilir.

Balkabağı Sinkonta

1 kg balkabağı
2 iri kuru soğan 
7-8 diş sarımsak
2 adet kuru acı biber
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz

Ayrıca sarımsaklı yoğurt

 

  • Fırını 170-180 dereceye ısıtın.
  • Balkabağını 5-6 cm boyunda doğrayın. Bir fırın kabına yan yana yerleştirin.
  • Soğanı piyazlık doğrayıp balkabağı dilimleri arasına yerleştirin.
  • Sarımsakları soyup balkabağı dilimleri arasına yerleştirin.
  • Kuru biberi ufalayıp üzerine serpin.
  • Salça, su, zeytinyağı, un ve tuzu çırpın. Sebzelerin üzerine karışımı gezdirin.
  • Fırın kabının kapağını kapatın, kapak yoksa yağlı kağıt ile kapatıp sebzeler yumuşayana kadar fırınlayın.
  • Sebzeler yumuşayınca üzerini açıp kızarana kadar fırınlayın.
  • Sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis yapın.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: