30 Ekim 2020 Cuma

Atom


Acı Severlere 

Atom adı gibi zehir zemberek bir meze. Bizimkiler acıyı çok sevdikleri için çok sık yapıyorlar. Benim acı ile aram iyi olmasa da hafif acı biber ile kendime ayrı hazırlıyorum. Evde yapılmış, mis gibi ekşi mayalı ekmekle nasıl güzel gidiyor.

Atom yapmak için babam her yaz yazlıkta özel, acı biberler yetiştiriyor. Yiğit bir ara bu mezeye çok dadanmıştı, özellikle üniversite sınavı senesiydi. Gece geç saatlerde ekmeği ve atomu alıp odasına gidiyordu. Sanırım geç saatlerde acıyı yiyip uyumamak için bir yöntemdi :)

Atomu değişik şekillerde hazırlıyoruz. En basit şekilde ve en sık yapılan yoğurt üzerine kızartılan biberleri karıştırmadan sunmak olabilir. Bunun dışında kalan yağda salça yerine bir kaşık susam kavurarak da servis yapabilirsiniz. Bence her hali çok lezzetli.

Atom

2 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
4-5 adet kurutulmuş Arnavut biberi
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı domates salçası

  • Bir kasede yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuzu karıştırın.
  • Ayrı bir tavada zeytinyağı ile birlikte tereyağını eritin.
  • Kurutulmuş Arnavut biberlerini doğrayın ya da ufalayın ve erittiğiniz yağın içine ekleyin.
  • Biberleri 3-4 dakika kadar yağda kavurduktan sonra yakmadan süzerek ocaktan alın.
  • Biberi yoğurt ile karıştırın.
  • Tavada kalan yağda salçayı kavurup üzerine gezdirin.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: