Niyetim işten gelince kısır yapmaktı ama ne ara aklıma düştü bilmiyorum, kendimi fellah köftesi yaparken buldum. Aslında bir gün üşenmeyip Analı Kızlı yapmak lazım ama bir hafta sonu olur belki :)
Et yemediğimiz dönemlerde bulguru daha çok kullanıyorum ve bu tarif tam o zamanlar için uygun. Hatta yumurta koymayarak (başka bir bağlayıcı tercih edebiliriz) vegan bir tarif bile olabilir.
Domatesler henüz istediğim gibi değil, bu yüzden bu tarifte domates püresi kullandığım zamanlar da oldu ya da kaldıysa kışlık domates püresi de kullanıyorum.
Fellah Köfte (2-3 kişilik)
Köftesi için:
1 su bardağı köftelik bulgur
1/2 su bardağı un
1 yumurta
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı sıcak su
Domates sosu için:
5-6 domates ya da 1 kutu domates püresi
2 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber
Kırmızı biber
Tuz
Maydanoz
Haşlamak için:
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sirke
içme suyu
Yoğurt sosu için:
1 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz
- Bulguru sıcak su ile ıslatıp bekletin.
- Şişen ve ılınan bulgura un, yumurta, salça ve tuz ilave edilerek yoğurun.
- Minik toplar yapılıp parmakla bastırarak şekil verin. Un serpilmiş tepsiye köfteleri dizin.
- Tencerede suyu kaynatın, tuz ve sirke ekleyin ve köfteleri ekleyip haşlayın.
- Bu arada tavada 2 diş ezilmiş sarımsağı zeytinyağ ile kavurun, rendelenmiş domatesi ekleyip sos kıvamında pişirin, en son kıyılmış maydanoz ekleyin.
- Haşlanan köfteleri sosun içine ekleyip 5 dakika sosun içinde pişirin.
- Sarımsaklı sos için ezilmiş sarımsak, tuz ve yoğurdu çırpın.
- Servis yaparken köfteleri derin tabağa alın, üzerine yoğurt sosu gezdirin, bir tutam maydanoz ekleyin.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder