Sağlıklı beslenme konusunda çaba göstermeye başlayınca neler öğreniyoruz neler :) Öğrendiğim her şey için çok mutluyum. Bu yolda farkında olarak ya da olmayarak emeği olan herkese buradan teşekkür ederim.
Sağlıklı yaşamı saplantı haline getirmeden, günlük düzenimizin içine yerleştirerek, hayatımızı zorlaştırmayacak şekilde planlıyorum. Bu nedenle zaten yaptığım bir çok şeyde ufak tefek değişiklikler yapmak yeterli oldu.
- Ekmeğimi zaten yapıyordum, şimdi kullandığım un ve mayayı değiştirdim.
- Yoğurdu zaten mayalıyordum, şimdi mayamın probiyotik olmasına dikkat ediyorum. Kefir için de bildiğim, güvendiğim mayayı kullanıyorum.
- Turşu da yapıyordum, şimdi sirkesiz, probiyotik yapıyorum.
- Daha çok fermente gıda tercih ediyorum.
Yani yaptığım işler değişmedi, içerikleri değişti sadece.
Probiyotik beslenme ve probiyotikler konusunda mikrobiyolog olmam nedeniyle bilgim vardı ama mutfağımda yeterince yer vermediğimi zaman içinde öğrendim. Facebookta takip ettiğim 2 sayfa (Fermente Mutfağım ve Vitamingiller) ve bir grup (2.Beyin:Konuşan Bağırsak) sayesinde bu konuda bilgim arttı, probiyotikleri nasıl kullanmayı arttıracağımı öğrendim. Probiyotik yoğurt ve kefir mayalamak benim için normal bir şeydi ama probiyotik turşu yapmak benim için devrim oldu :)))
Bu konu o kadar engin ki, merak ediyorsanız bu sayfaları ve grubu mutlaka takip edin. Probiyotik eksikliği ve hastalık ilişkisini öğrenince zaten hayatınıza alacaksınız.
İnsanlar bilinçlendikçe piyasaya çok çeşitli ürünler sunuluyor. Hemen sorgulamadan kullanmadan önce araştırın, probiyotik bakteri içeriğini ve sayısını öğrenin, markaları karşılaştırın. Zaten zaman içinde çok fazla şey öğreneceksiniz.
Probiyotik turşu yapmanın çok yolu var. Mesela geçen kış fermente lahana turşusu yapmıştım sadece kaya tuzu ile, bu sefer probiyotik yoğurdun suyunu kullandım. Daha kolayınıza gelirse piyasada satılan hazır probiyotik yoğurt ve kefir mayalarını da toz olarak ilave edip kullanabilirsiniz.
Probiyotik yoğurt mayası ile (Danem büyüyo) mayaladığım yoğurdun suyunu kullandım. Yoğurdun detayı için tıklayabilirsiniz :) Yoğurdu Tefal Yoğurtcum'un kabında süzdüm.
*** Turşudaki bulanıklık yoğurt suyundan kaynaklanıyor ama lezzeti garanti...
*** Turşuda köpük ve gaz çıkışı, taşma olası normal ancak küflenme ve matlaşma olmamalı.
*** Sebzeler mutlaka suyun içinde kalmalı, taşma sırasında su kaybı olursa turşu suyu ekleyebilirsiniz.
Probiyotik Turşu
Turşuluk, mümkünse organik kornişon, kelek, sarımsak
Turşu suyu 1 litre için aşağıdaki miktarlar:
1 litre içme suyu
2-3 kaşık kaya tuzu
100 ml probiyotik yoğurt suyu
Her kavanoza:
1 tatlı kaşığı yeşil çay
1 tatlı kaşığı tane hardal (isteğe bağlı)
** Turşu suyu malzeme miktarı 1 litre içindir. Yapacağınız miktara göre artırın.
** Yeşil çay yerine asma yaprağı, defne yaprağı kullanabilirsiniz. Asma yaprağım olmadığı için yeşil çay koydum. Bunlar turşunun kıtır olmasını sağlıyor, yumuşamasını önlüyor.
- Tüm sebzeleri yıkayın. Kavanozları yıkayıp sıcak sudan geçirin, kurutun.
- Her kavanoza 1 tatlı kaşığı yeşil çay ve tane hardal koyun.
- Sebzeleri aralara sarımsak gelecek şekilde yerleştirin.
- Turşu suyunu karıştırıp kavanoza paylaştırın. Su sebzelerin üzerini mutlaka örtmeli. Sebzeler suyun üzerine çıkıyorsa ağırlık koyabilirsiniz.
- Kavanozların altına derin bir kap yerleştirin. Kapaklarını gevşek bırakın.
- Turşuda fermentasyon başlayınca köpüklenme ve taşma olması normaldir. 3-4 gün sürüp azalarak biter.
- 10 gün sonunda (ortam ısısına göre 7-10 gün) turşu hazır olur, kapaklarını sıkıp buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Kırmızı pancar ve sarımsak ile yaptığım probiyotik turşuda 3. günde gaz çıkışını fotoğrafladım. Bu köpükleri alıp atabilirsiniz. Küflenme ve parlama olmadığı sürece normal.
5 yorum:
Turşunun ustu kufllenmiş üstünü at gerisin i buzdolabına kaldır dediler yoksa atmalimiyim?
Hava aldığı için küflenmiş olabilir. Küflü kısımları atıp tuzlu su ilave edebilirsiniz. Sebzeler mutlaka su içinde kalmalı, üzerine ağırlık koyabilirsiniz.
Sevgiler
Buzdolabında saklanabilir.
Merhabalar, hem peynir altı suyu hemde probiyotik toz şase aynı anda kullansak olurmu? Teşekkürler
Probiyotik maya kullanıyorsanız yeterli
Kolay gelsin
Yorum Gönder