8 Nisan 2020 Çarşamba

Tavada Çavdar Ekmeği


Blogda eski bir çavdar ekmeği tarifi var ama bu şekilde tavada pişirmek de pratik ve lezzetli oldu. Malzemeler aynı, ölçülerde hemen hemen aynı. Tarifi kardeşim Çiğdem tavada yapmış, benim de denememi istedi. 

*Ekmeği Sinbo Ekmek Makinesinin hamur mayalama programında mayaladım.

*Ocağım Teka marka, elektrikli, 9 kademeli, 4. kademede pişirdim.

*Çavdar unu olarak Doğalsan'ın organik çavdar ununu kullanıyorum.



Tavada Çavdar Ekmeği
1,5 bardak ılık su
3,5 bardak organik çavdar unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 paket instant maya
* Ölçüler Sinbo ekmek makinesinin bardak ve kaşık ölçüleridir. (1 bardak = 1 cup = 230 ml, 1 tatlı kaşığı = 1 teaspoon = 5 ml, 1 yemek kaşığı = 1 tablespoon = 15 ml)

  • Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp makinenin kendi bardak ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak su, tuz ve yağı koyun.
  • Sıvı karışımın üzerine unu bir kaşıkla serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edin. Unun orta kısmına küçük bir çukur açıp içine mayayı koyun. 
  • Makineyi hamur programını seçerek çalıştırın.
  • 1,5 saatlik mayalanmanın sonunda hamuru unlanmış tezgaha alarak yoğurun.
  • Mayalanan hamuru unlanmış kapaklı tavaya alıp 20 dakika daha dinlendirin. 
  • Orta dereceli ocakta 25 dakika pişirin. Ekmeği ters çevirip 5 dakika kapaksız pişirin.
Afiyet olsun.


1 yorum:

indieocean dedi ki...

teşekkürler tarif için