17 Ocak 2016 Pazar

Güneş Çörek



Hafta sonları özellikle pazar günleri mutfakta daha uzun zaman geçiriyorum. Bazen denemek isteğim tarifleri bazen sevdiğimiz ama hafta içi yapmaya fırsat bulamadığım tarifleri yapıyorum. Hamur mayalayıp tatlı, pasta, börek, çörek yapmak hafta sonu işi bizim evde :)
  • Hamuru her zamanki gibi ekmek makinemin hamur programında yoğurdum.
  • Bu ölçü ile 2 çörek elde edebilirsiniz ya da daha ufak yapıp 3 çörek elde edebilirsiniz. Ben yarım ölçü yapmayı tercih ediyorum.
  • İç malzeme olarak ne seviyorsanız  koyabilirsiniz. Patatesli, peynirli, ıspanaklı olabilir. Ben sebzeli olmasını tercih ettim.

Sebzeli Güneş Çörek

Hamur:
2 su bardağı süt (ılık)
1 su bardağı zeytinyağ
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
1 paket  yaş maya
1 kilodan 1 bardak az un 

Arasına:
2 patates
2 havuç
1 büyük kuru soğan
2 su bardağı kadar doğranmış ıspanak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber

Üzerine:
1 yumurta sarısı (zeytinyağı ile inceltilmiş)
  • Yaş mayayı ılık süt içinde eritin. Derin bir kaba mayalı süt, yumurta, sıvı yağ, toz şeker, tuzu alın, iyice karıştırıp unu yavaş yavaş ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Hamurun üzerini kapatıp sıcak bir ortamda dinlenmeye bırakın. Yaklaşık 1-1,5 saat hamuru mayalayın, hamurun hacmi yaklaşık 2 katına ulaşmalı.
  • Çöreğin iç malzemesi için patates, soğan ve havucu rendeleyin, fazla suyunu süzün. Tavaya zeytinyağı ve sebze rendesini, doğranmış ıspanağı alıp kavurun. Tuz ve karabiber ilave edip ocağı kapatın, soğumaya bırakın.
  • Dinlenen hamuru 4 eşit parçaya bölün. Bir çörek için 2 parça kullanılacak.
  • 1 parça hamuru hafif unlayarak merdane yardımıyla büyük bir yemek tabağından daha büyük olacak şekilde açın.

  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Açtığınız hamuru kağıdının üzerine yerleştirin. Hamurun ortasına ve kenarlarına fotoğrafta görüldüğü gibi iç malzemeyi yayın.
  • Diğer hamuru da aynı şekilde açın, malzeme konulan hamurun üzerine koyun.

  • Tepsideki hamurun tam ortasına 1 kaseyi ters kapatın, hamurun 4 kenarından eşit şekilde kesin. Kestiğiniz 4 parçanın tam ortasından bir daha kesip 8 parçaya ayırın. Kestiğiniz 8 parçanın tam ortalayarak yine kesin ve hamurunuz 16 parçaya kesilmiş olacak.
  • Kestiğiniz hamurları yan çevirerek açın, düzeltin.
  • Şekil verme işlemi biten çöreği 15 dakika dinlendirin, üzerine yumurta sarısı sürün ve 170 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Soğuyunca servis yapın.


Afiyet Olsun

3 yorum:

seolara dedi ki...

Harika paylaşımlarınızı ilgi ile takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.

Cafe Malzemeleri
Endüstriyel Mutfak
Etsiz Çiğ Köfte
Patatesli Börek
Biber Dolması

Unknown dedi ki...

Fotoğrafını çekemeden bir varmış bir yokmuş oldu Bizimkiler bayıldı,bir parçacık da bana kaldı gerçekten nefis bir tarif.ANNE KEDİ teşekkürler

Unknown dedi ki...

Fotoğrafını çekemeden bir varmış bir yokmuş oldu Bizimkiler bayıldı,bir parçacık da bana kaldı gerçekten nefis bir tarif.ANNE KEDİ teşekkürler