Meşhur Upside-Down Cake !
Yemek kitaplarımın arasında duran İş Bankası Yayınları'nın "Dünyanın En Güzel Tatlıları" kitabını ara sıra karıştırıyorum, fotoğraflara bakmak tarifleri denemekten daha çok keyif veriyor açıkçası.
Bu sefer sadece bakmayayım, bir de deneyeyim dedim. Önceden de bu kitaptan denemelerim olmuştu, hepsi de birbirinden lezzetli tarifler ortaya çıkmıştı.
Tercihimi ananaslı alt üst kekten yana kullandım. Yiğit'in ananasa bayılıyor olması ve malzemelerin evde olması da tercihimde etkili oldu.
- Yine ufak tefek değişiklikler yaptım, tamamen tarife sadık kalmadım. 24 cm.lik kelepçeli kalıp kullandım, 5 dilim ananas yeterli oldu. Kullandığım bardak her zamanki gibi normal su bardağı, yaklaşık 200 ml hacimli.
- Kelepçeli kalıbı fırın kağıdı ile kapladım. Keki ters çevirip çıkarırken sorun yaşamak istemedim.
- Keki fırından çıkarttıktan sonra bekleme süresini uzatmayın, karamelize kısım sertleşip kağıda/kalıba yapışmış kalabilir.
Ananaslı Alt Üst Kek
5 dilim ananas
Karamelli Taban için:
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağ
Kek için:
3 yumurta
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tutam tuz
- Önce sos tenceresine şekeri alın, kısık ateşte ara sıra karıştırarak karamelleşmesini bekleyin. Şekerin rengi kahverengine dönmeye başlayınca tereyağını ekleyip karıştırın.
- Karamelize şekeri kalıbın altına döküp yayın, üzerine ananas dilimlerini yerleştirin.
- Kek için un, kabartma tozu, vanilin karıştırın.
- Yumurtaların sarısı ile beyazını ayırın.
- Karıştırma kabında önce yumurta beyazını köpük gibi olana dek çırpın. Sırasıyla yumurta sarısını, şeker, süt ve sıvı yağı ekleyip karıştırın.
- Un karışımını 3 parti halinde sıvı karışıma ekleyip çırpın.
- Kek hamurunu ananasların üzerine dökün. 170 dereceye ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin.
- Pişen keki 10 dakika oda ısısında soğutup servis tabağına ters çevirip çıkarın.
2 yorum:
Görüntü süper,en kısa zamanda denemeyi istiyorum.
ellerinize sağlık...
Yorum Gönder