Değişik unlarla ekmek pişirmeyi seviyorum ancak her zaman istediğim kalitede ve saflıkta un bulamıyorum. Çavdar ununda da aynı sıkıntıyı yaşadım ve sonunda pes ettim. Markette satılan 1 paket çavdar unundan alıp (hazır ekmek karışımı değil ! ) ekmeğimi pişirdim. Bu sefer hamur yoğurmayı ekmek makinem yaptı, pişirmeyi fırınım.
** Ekmeği pişirirken fırının içine 1 kase su koyun, ekmeğinizin kabuğu daha yumuşak olur.
Çavdar Ekmeği
500 g çavdar unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı su
2 tatlı kaşığı instant maya
* Ölçüler Sinbo ekmek makinesinin bardak ve kaşık ölçüleridir. (1 bardak = 1 cup = 230 ml, 1 tatlı kaşığı = 1 teaspoon = 5 ml, 1 yemek kaşığı = 1 tablespoon = 15 ml)
- Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp makinenin kendi bardak ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak su, tuz ve yağı koyun.
- Sıvı karışımın üzerine unu bir kaşıkla serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edin. Unun orta kısmına küçük bir çukur açıp içine mayayı koyun. Makinayı hamur programını seçerek çalıştırın.
- 1,5 saatlik mayalanmanın sonunda hamuru unlanmış tezgaha alarak yoğurun.
- Hamuru ekmeği pişireceğiniz kaba alıp 10 dakika daha mayalanması için bekleyin, 180 dereceye ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
3 yorum:
Lezzetli ve rengine bayıldım.
Eline sağlık.
Elde ekmek yapmayı seven anne Çiğdem
Ben de senin gibi yapıyorum
Ekmek nefisss görünüyor
Ellerine sağlık
Sevgiler
bende evde yapılan ekmekten vazgeçemiyorum ellerine sağlık :)
Yorum Gönder